Ne gasiti aici:Dărmănești, Bacău
Telefon:0734.147.407
Email:fermadarmanesti@gmail.com

Preparate din coacaze

Sucul de coacăze negre

Un vechi proverb german spune despre acest suc că este sănătos ca sângele de urs. Lesne de preparat, el n-ar trebui să lipsească din nici o casă. Coacazele negre se desprind de pe ciorchine şi se spală foarte bine, se zdrobesc cu o furculiţă până devin ca o pastă, care se pune apoi într-un tifon curat şi se stoarce cu mâna. Se va obţine un suc negru, cu miros puternic şi efecte terapeutice excepţionale; restul de fruct care rămâne după stoarcere poate fi folosit la dulceaţă, prăjituri ori îngheţată. Sucul de coacăze negre se administrează intern, înainte de masă cu un sfert de oră, pe stomacul gol – 6-12 linguri la adulţi şi 5-10 linguriţe la copii, eventual cu adaos de miere.

Coacăzele negre uscate

Se culeg ciorchini de coacăz negru şi se pun la uscat, foarte răsfiraţi, într-un loc bine ventilat şi cu foarte multă căldură (altfel fructele se strică). Indicat este ca fructele să se expună pe bucăţi de hârtie, direct la soare, până se deshidratează complet şi devin zbârcite asemeni stafidelor. Din aceste coacăze negre uscate se prepară prin măcinare cu râşniţa electrică de cafea o pudră cu efecte vitaminizante extraordinare, care se foloseşte – aşa cum vom vedea – într-o multitudine de boli.

Siropul de coacăze negre

Este, după părerea părintelui medicinei naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un elixir de sănătate pentru gât şi căile respiratorii superioare. Fructele de coacăz se spală foarte bine (fără însă a le zdrobi prea tare) şi se pun într-un borcan între straturi de miere – un strat de fructe de jumătate de deget grosime se acoperă cu un strat de miere de un deget grosime. Se lasă vreme de două luni, după care se filtrează prin tifon sau se consumă ca atare. Acest preparat va fi gata chiar în mijlocul toamnei, fiind un extraordinar mijloc de protecţie împotriva guturaiurilor, bronşitelor şi puseelor reumatice, specifice acestei perioade.

sursa: coacaznegru.com

English EN Romanian RO