Menu
Ne gasiti aici:Dărmănești, Bacău
Telefon:0745 652 879
Email:fermadarmanesti@gmail.com

12 motive pentru a face o cura de coacaze negre

In aceste fructe mici si negre se ascunde o comoara. Coacazele negre detoxifica organismul, regleaza activitatea hormonilor, combate anemia, stimuleaza cresterea si consolidarea oaselor, ajuta la regenerarea organismului si preungeste viata. Mai mult, potrivit oamenilor de stiinta, bobitele negre au un puternic efect anticancerigen.

Coacaza neagra este un fruct din familia saxifragaceelor. Frunzele, fructele si uleiul extras din coacaza neagra poate vindeca o multime de afectiuni datorita bogatiei compusilor sai:
– Vitamina C: mai bogata in vitamina C decat kiwi sau portocala, coacaza neagra contine intre 177 si 187mg de vitamina C la 100g de fructe.
– Antioxidanti – bogata in vitaminele A si C, coacaza neagra contine si polifenoli care protejeaza organismul de radicalii liberi.
– Fibre – fructele de coacaza contin in jur de 5,5g de fibre la 100g de fructe. Deci, consumand coacaza neagra in mod regulat vei asigura buna functionare a sistemului intestinal.
– Coacaza neagra contine si calciu si fier.

De ce este sanatos consumul de coacaze?

Cum utilizam coacazele negre ca medicament

1. Sucul de coacaze negre
N-ar trebui sa lipseasca din nici o casa. Coacazele negre se desprind de pe ciorchine si se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita pana devin ca o pasta, care se pune apoi intr-un tifon curat si se stoarce cu mana. Se va obtine un suc negru, care are efecte terapeutice exceptionale; restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi folosit la dulceata, prajituri ori inghetata.

Sucul de coacaze negre se administreaza intern, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol – 6-12 linguri la adulti si 5-10 lingurite la copii, eventual cu adaos de miere.

2. Coacaze negre uscate
Se culeg ciorchini de coacaz negru si se pun la uscat, foarte rasfirati, intr-un loc bine ventilat si cu foarte multa caldura (altfel fructele se strica). Indicat este ca fructele sa se expuna pe bucati de hartie, direct la soare, pana se deshidrateaza complet si devin zbarcite asemeni stafidelor.
Din aceste coacaze negre uscate se prepara prin macinare cu rasnita electrica de cafea o pudra cu efecte vitaminizante extraordinare.

3. Siropul de coacaze negre
Este, dupa parerea parintelui medicinei naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un elixir de sanatate pentru gat si caile respiratorii superioare. Fructele de coacaz se spala foarte bine (fara insa a le zdrobi prea tare) si se pun intr-un borcan intre straturi de miere – un strat de fructe de jumatate de deget grosime se acopera cu un strat de miere de un deget grosime. Se lasa vreme de doua luni, dupa care se filtreaza prin tifon sau se consuma ca atare.

Acest preparat va fi gata chiar in mijlocul toamnei, fiind un extraordinar mijloc de protectie impotriva guturaiurilor, bronsitelor si puseelor reumatice, specifice acestei perioade.

4. Uleiul din seminte de coacaze
Se obtine prin presarea la rece a semintelor, din care rezulta un ulei de culoare galben-verzuie bogat in: acid gama linoleic, acid alpha linoleic, vitamina E, F, etc. Este antiinflamator, antioxidant, antiacneic, detoxifiant, hidratant, tonic. Este bun pentru sistemul imunitar si tensiunea arteriala.

Beneficiile terapeutice ale coacazului negru

Indicatiile terapeutice ale coacazelor
1. Oboseala cronica, suprasolicitare intelectuala
Daca in aceasta vara nu v-ati putut inca permite o vacanta si cautati un mijloc regenerant rapid, atunci cu siguranta ca sucul de coacaze negre va va ajuta foarte mult. Beti cate 1-2 pahare pe zi, in reprize (in cazul cand nu va impacati cu gustul sau), vreme de macar o saptamana.

Pentru cei care fac eforturi intelectuale mari este recomandat in mod special siropul de coacaze negre, din care se iau 1-2 lingurite, atunci cand apar starile specifice de ameteala, somnolenta, incapacitate de concentrare.

2. Dureri de gat, tuse, raguseala, amigdalita
Siropul de coacaze negre are dublu efect: pe de o parte, actioneaza direct asupra agentilor microbieni, distrugandu-i si „reparand” tesuturile (epiteliile) lezate, iar pe de alta parte, mareste pe termen lung imunitatea locala, impiedicand imbolnavirea ulterioara. Se iau pana la 8 lingurite de sirop pe zi, fara apa, inghitind extrem de lent, asa incat planta sa poata actiona la nivelul zonei afectate.

3. Guta, reumatism
Se recomanda cura depurativa cu suc de coacaze negre. Se bea dimineata 1/2 – 1 pahar, iar seara aceeasi cantitate, inainte de a manca. Coacazele negre, in special sucul lor, sunt un excelent depurativ, indepartand multe din reziduurile toxice din organism.

4. Bronsita, pneumonie, tuberculoza pulmonara
Sucul de coacaze negre da rezultate extraordinare in aceasta categorie de afectiuni. Se pare ca secretul sau este actiunea imunostimulenta deosebit de eficienta, la care se adauga si efectele vitaminizante si remineralizante de exceptie.
Se iau cate 3-4 linguri, de cinci pana la sase ori pe zi, in cure cat mai lungi cu putinta. Daca nu mai avem fructe proaspete din care sa preparam acest suc, putem continua cura cu pulbere de fructe uscate sau cu sirop de coacaze negre.

5. Tulburari de circulatie
Fructele uscate ale coacazului consumate sub forma de pulbere, obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea – 2 lingurite de doua ori pe zi -, are efecte exceptionale asupra circulatiei periferice. Persoanele care au extremitatile reci, chiar si in anotimpul cald, ar trebui sa incerce o cura de 5-6 saptamani cu acest remediu.
Aceeasi cura este indicata persoanelor carora li se umfla picioarele la caldura, care au fragilitate capilara si se invinetesc foarte usor.

6. Hepatita virala, gripa, infectii recidivante in general
Pe perioada verii, se face o cura de suc – 6 linguri, inainte cu 10 minute de fiecare masa. in hepatita si afectiunile splinei, acest suc nu numai ca mareste foarte mult imunitatea, ci si ajuta la decongestionarea acestor organe.
Pe parcursul anotimpului rece, pentru a mari imunitatea, se face o cura, de o luna minimum, cu pulbere de fructe uscate – se iau 4 lingurite pe zi, pe stomacul gol.

7. Anemie
Sucul de coacaze negre are efecte cu adevarat magice in combaterea tuturor tipurilor de anemie. Se consuma zilnic 12 linguri de suc la adulti si 10-15 lingurite la copii, pe stomacul gol, in cure de minimum 4 saptamani. Pe timpul anotimpului rece, se consuma fructele uscate – 4-6 lingurite de pulbere, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, pe zi.

8. Tulburari de crestere, tulburari glandulare la pubertate
Se combina 2 lingurite de pulbere de coacaze negre uscate cu o lingurita de pulbere de macese si se pun intr-o cana de apa. Se lasa la macerat de seara pana dimineata, cand se combina cu 1-2 lingurite de miere si se bea acest preparat pe stomacul gol.

La sfarsit se consuma si pulberea de fruct ramasa pe fundul canii. O cura de trei luni, in care se consuma acest macerat, are efecte vitaminizante, consolideaza oasele, mareste capacitatea de invatare si de efort intelectual. Este un excelent tratament si pentru copii bolnaviciosi ori cu intarzieri de crestere.

9. Pietre la rinichi
Coacazele negre ne protejeaza vezica urinara. Aceasta datorita taninilor care interfereaza cu protejarea antibacteriana, prevenind implantarea lor in peretii vezicii urinare.

De asemenea, previn si combat calculii renali. Coacazele negre contin acid quinic, iar prezenta acestui acid quinic face ca urina sa aiba un nivel extrem de scazut de acid, dar suficient pentru a impiedica formarea pietrelor insolubile.

10. Afte, boli ale gingiei (gingivita, paradontoza)
O lingura de coacaze negre uscate se fierbe cinci minute intr-o jumatate de cana de apa, la foc mediu, dupa care se filtreaza. Cu acest decoct se clateste gura de 3-4 ori pe zi. Se recomanda mestecari indelungate ale pulberii obtinute din fructele uscate.

11. Raguseala, faringita, amigdalita, tuse
Se face gargara cu decoctul de coacaze negre uscate, obtinut dupa metoda de mai sus. Starea de usturime si iritatie locala va disparea rapid, tesuturile refacandu-se intr-un ritm accelerat.

12. Intepaturi de viespe, albina, tauni etc
Se freaca imediat locul afectat cu cateva fructe de coacaz negru. Senzatia de durere sau mancarime, precum si tumefierea, dispar repede.

sursa: sanatate.bzi.ro